İş ve Proje Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

İş ve Proje yönetimi, modern yönetim tekniklerinin bir koludur ve medeniyetin ilk çağlarından beri hayatımızda yeri vardır. Başarılı bir proje yönetimi, başarılı bir iş yönetimidir. İş ve proje yönetimi için belirli aşamaları eksiksiz uygulamanız gerekir.

  • Planlama: BaÅŸarılı bir proje yönetiminin ilk unsuru, planlamadan geçer. Ä°ÅŸ hayatınızda hangi alanın yönetimini yapacak olursanız olun, planlama her zaman ilk aÅŸamadır. Planlama içerisinde vizyon ve misyonunuza göre temel bir amaç belirlemeniz gerekmektedir. Proje ne ile sonuçlanırsa baÅŸarılı olur ya da olmaz sorularının cevabı bu kısımda iÅŸinize yarayacaktır. Aynı zamanda projede kullanılacak araç ve gereçler, projenin ulaÅŸacağı sınırlar, ayrılacak bütçe ve vakit planlanmalıdır. Aynı zamanda tampon süre planlamanız gerekmektedir. Ä°ÅŸler yolunda gitmediÄŸi zaman bunu halledebilecek bir zamanınız olmalıdır. Tüm bu planlamaları zaman odaklı deÄŸil, efor odaklı yapmalısınız. Personel eÄŸitimi de ilk aÅŸamada planlanmalıdır.

Organize Etme: Proje sonucunda ne amaçladığınızı planladıktan sonra, ortaya çıkan çıktıların yani ürünlerin ulaşımı, yayım kriterlerini belirlemek organize etmenin aşamasıdır. Organize işlemlerinde en önemlisi, teslimattır. Teslimatta ütopik davranmamalısınız. Projenin tarihleri çok güzel planlanmalı ve uygulanabilir bir teslimat Teslimat aşaması içinde planlama yapmanız gerekmektedir. Projeyi küçük parçalara ayırarak, düşünemediğiniz sonuçları değerlendirin ve buna göre hareket edin. İş bölümü bu noktada oldukça önemlidir. Süreç yönetimi de organize aşamasında çok önemli bir yer kaplar.

  • Kontrol Etme: Yapılan iÅŸlemler tek seferde bir denetimden geçmemelidir. Her aÅŸamada kontol etmeli, yapılan her bir iÅŸlemi ayrı ayrı denetlemelisiniz. Olumsuz giden iÅŸlemler, düzeltilmeli ve bunun için kalite kontrol yapılmalıdır. Yani projenizi sürekli test etmeniz ve deÄŸerlendirmeniz gerekmektedir. Projenin gidiÅŸatına göre risk yönetimi yapmalısınız. Çevre analizlerinizi gerçekçi boyutta deÄŸerlendirerek potansiyel riskleri azaltın. Bunun için tahminleri ve sonuçları not alın, gereken araçları kullanın.
  • Karar Verme: Tüm bu süreçlerin sonucunda son bir deÄŸerlendirme ile gereken kararları vermeniz önemlidir. Tüm iÅŸlemlerin planlandığı ölçüde gittiÄŸinden emin olduktan sonra projenin hazır olup olmadığına karar vermeniz gerekmektedir. Bu sebeple projenizi açık ve dürüst ÅŸekilde deÄŸerlendirerek karar vermelisiniz ve duruma göre projeyi sunmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir