İnsanlar hayatlarını idame ettirebilmek için paraya ihtiyaç duymaktadırlar. Herkesin paraya ulaşma şekli farklıdır. Kimileri maaşlı çalışmayı tercih ederken, kimileri emeklidir. Kimi insanlar serbest çalışmayı tercih ederken kimi insanlar ise sahip oldukları ve dilediklerince tasarruf edebilecekleri eşyaları kiraya vererek gelir sağlamayı tercih etmektedirler. Kiralanan mallar arasında evler, arabalar, odalar ve bunun gibi birçok şey bulunmaktadır. Kiralayan kişiye kiracı, kiralanan malın sahibine de mal sahibi adı verilmektedir.
Özellikle büyük şehirlerde yüzlerce kiralık ev ilanı bulunmaktadır. Eve ihtiyacı olan ancak bir ev alacak kadar parası olmayan, ya da çeşitli sebeplerde ev almayan kişiler kirada oturmayı tercih etmektedirler. Kirada oturmak için ev sahibiyle bir sözleşme imzalanmaktadır. Bu sözleşmeye kira sözleşmesi adı verilmektedir. Kira sözleşmesi, iki tarafın da birbirine karşı yükümlülüklerini belirleyen bir sözleşmedir. Bu sözleşme bir tarihe kadar geçerli olarak güncellenmektedir. Sözleşme bittikten sonra ev sahibi ve kiracı arasında yapılacak olan ikinci bir sözleşmeyle, tekrar aynı kuralların geçerli olacağı bir sözleşmeye imza atılabilmektedir. Kira sözleşmeleri hukuki bağlayıcılığı olan sözleşmelerdir. Sözleşmedeki kurallara riayet etmemek birçok problemle karşılaşmanıza neden olabilmektedir. Bu sebepten ötürü ev sahibi ya da kiracıysanız mutlaka belirlenen sözleşme ifadelerine uygun davranmak durumundasınızdır.
Kiracım Kirasını Ödemiyor Ne Yapmalıyım?
Ev sahibi olup evinizi kiraya vermeniz halinde ise, kiracının her ay belirlenen tarihte ödemeyi yapması beklenmektedir. Yapılamayan ödemler için ev sahibi bu konuda belirli insiyatifi gösterebileceği gibi, kiracısını noterden alınacak ihtarnameyle uyarabilir, borcunu ifa etmeye zorlayabilir. Kiracı borcunu halen ödemiyorsa o zaman ev sahibi yapılan sözleşmeye istinaden evi boşaltmasını talep edilebilmektedir. Kiracıların da belirli hakları olduğunu bu noktada unutmamak son derece büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde evi kiralayan vatandaş haklarının ihlal edildiğini ya da sözleşmeye aykırı maddeler olduğunu söyleyerek karşı dava açabilmektedir. Ev sahibi yaptığı sözleşmedeki maddeleri iyi bilmeli ve bu doğrultuda hareket etmelidir. İcra takiplerinden sonra dahi kiracı kirasını ödeyemiyorsa bu noktada tek yapmak gereken kiracının evden çıkmasını talep etmek olmalıdır. Dürüstlük kuralı büyük önem taşır.