Türkiye’de Off-Shore Bankacılık

Türkiye’deki Off-Shore bankacılıktan söz etmeden evvel Off-Shore bankacılığın ne olduğundan bahsetmek daha mantıklı olacaktır. Off-Shore bankacılığın bir diğer adı da Kıyı bankacılığıdır. Serbest bankacılık olarak basitçe tanımlayabiliriz. Tabii ki detaya indiğimizde durum daha farklıdır. Ülkeler, kendi sınırlarının dışında da fon sağlamaktadır. Bu fonların yine ülkenin dışarısında kullanılmasını hedefleyen bankacılık türüdür. Bu nedenle de bununla ilişkili olan hiçbir yasa, yönetmelik ve benzer resmi düzenlemelerin hiçbiri de bu aktiviteleri etkilememektedir. Zaten bu sebeple serbest bankacılık olarak tanımlanabilmektedir.

Off-Shore bankacılık sistemini uygulayan ülkelerde vergi kaybı yaşanabilmektedir. Ve serbest bankacılık yaklaşımından dolayı Merkez Bankasının etkinliği ve denetim yolları zamanla kaybedilebilir. İşlemlerin kanuni olarak bir karşılığı yoktur bu nedenle de çeşitli sorunlar yaşanabilir. Prim ve tasarruf işlemlerinde amaçlanan sonuçlar ortaya çıkmaz. Fakat yine de sıfır faiz avantajı olan bir sistemdir. Üstelik prim gibi ödemelerin yapılmasına gerek yoktur. Yükümlülükleri de oldukça azdır.

Bu bilgilerden sonra Türkiye’de Off-Shore bankacılığa bakacak olursak çeşitli işlemler ile karşılaşırız. İlk olarak belirtmemiz gerekir ki, Türkiye’de bu bankacılığı uygulayan beş banka bulunmaktaydı ve bu bankalara devlet tarafından tedbir konuldu. Serbest bankacılık politikasından ötürü devlet bu alanda yeteri kadar denetim serbestisi bulamamıştır ve bu nedenle de tedbir koymak kaçınılmaz olmuştur. Off-Shore bankacılık sistemi ile açılmış olan hesaplar Türkiye sınırları içerisinde garanti altında değildir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Türkiye dışında kurulan ve Türkiye sınırları dışında işleyen bankalardır. İşte tam da bu sebepten dolayı garanti altında değildir ve denetlenemez. Kullanıcıların hukuki olarak yükümlülükleri ya da sorumlulukları olmayan bir bankacılıktır.

Türkiye’nin garanti veremediği bir alan olduğu için Türkiye’de sıkıntılı bir bankacılık olarak görülür. Çünkü Türkiye’de yaşayan vatandaşların da tercih ettiği bir sistemdir. Burada daha yüksek faiz oranları teklif edildiği için kişiler buraya yönelmektedir. Fakat bu konuda hiçbir güvence bulunmamaktadır. Off-Shore bankacılığın olması gerektiği gibi ilerleyebilmesi için bu bankacılıktan yararlanmak isteyen kişilerinde bilinçli olması gerekir. Off-Shore bankacılığın kuruluş amacı vergi yükünü hafifletmek ve daha çok para kazanmaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir