Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K MAAÅžI

Hepimizin korkusu olan işsizlik dönemimizde biz işten çıkarılmış olsakta devam eden aylık sabit giderlerimizi (kira, taksit, kredi kartı, yeme-içme masrafı vb.) bir nebzede olsa karşılamamıza yardımcı olacak, bizi işsizlik döneminde aylık olarak garanti altına alacak ve yeni bir iş bulana kadar belirili bir süre kendimizi iyi hissetmemizi sağlayacak bir teminattır aslında işsizlik maaşı. Her ne kadar bu maaşı almamıza gerek kalmamasını temenni etsekte herhangi bir işten çıkarılmada belirili kriter ve şartları taşıyorsak bu maaşı almaya hakkımız olduğunu bilmeli ve başvuru için gerekli adımları izlemeliyiz. İşsizlik maaşı işverenimiz tarafından bize ödenen brüt ücret üzerinden her ay düzenli olarak devlet tarafından belirili oranlarda kesilmektedir. Bir nevi işsizlik sigortasıdır ve devlet tarafından yapılmaktadır. Bu sigortadan faydalanmak  ve işten çıkarıldığınızda aylık ödeme almak için devletin sizde aradığı şartlar;

-İşten çıkarılmadan önceki son üç yıl içersinde en az 600 gün prim ödemiş olmanız

– Ä°ÅŸten çıkarılan tarihten geriye doÄŸru 120  gün boyunca kesintisiz prim ödemiÅŸ olmanız

-İşten çıkarılma sebebininizin işsizlik sigortası kanununun 51’inci maddesinde sayılan hallerden birisine dayalı olmaması’dır.

İşinizden ayrıldıysanız ve yukarıda yazılı olan prim ödeme gün sayılarınızı tutturduysanız ve sizin ayıbınızdan dolayı işten çıkarılmadıysanız yapmanız gereken en önemli şey iş vereninizden alacağınız işten ayrılma bildirgenizi işten ayrılmış olduğunuz tarihten itibaren  en geç 30 gün içersinde işkurun ilgili ünitesine şahsen başvurarak vermenizdir. Bu adımları sırasıyla takip ettiyseniz eğer belirli bir süre işsizlik maaşı almaya hak kazanmış oluyorsunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir