Devlet bünyesinde çalışan kişilere memur denmektedir. Bu kişilerin maaşları ve tüm sosyal hakları devlet tarafından düzenlenmekle birlikte onların da yaptığı tüm çalışma ve hizmetler de devlete dair işler olmaktadır. Yani özetle memurlar için işveren yerinde bizzat devletin kendisi bulunmakta ve memurların alacağı maaşların tasarruf yetkisi de bizzat devletin elinde bulunmaktadır.
Her çalışanda olduğu gibi memurlarda da belli bir maaş düzeni bulunmaktadır. Memurların da net ve brüt maaşları bulunmakta ve belli oranlarda vergi kesintilerine uğramaktadırlar. Söz konusu be detaylar da memurların maaş bordrosunda gösterilmekte ve belgelenmektedir. Memurların maaşlarına dair ayrıntıları devlet bordrolar üzerinden yansıtmaktadır.
Memurlar maaşlarına dair tüm bilgilere ve tüm detaylara Maliye Bakanlığı’nın sunduğu memurlar içi uyguladığı e- bordro hizmeti aracılığı ile ulaşmamız mümkün olmaktadır. E- bordromuza ulaşarak aldığımız maaşın net ya da brüt tutarını, kesilen vergileri ve ne kadar kesildiğine dair tutarlarını ve pek çok farklı bilgiyi görmemiz mümkün olmaktadır.
Eğer e-bordomuza ulaşmak ve detaylı bilgi almak istiyor isek ilk olarak yapmamız gereken e devlet şifresi edinmek olmalıdır. Eğer e devlet şifremizi bilmiyor isek herhangi bir PTT şubesi aracılığı ile bir e devlet şifresi alabilmekteyiz. Daha sonra ise ister internet üzerinden istersek de cep telefonumuza indireceğimiz mobil e devlet uygulaması üzerinden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaramız ve e devlet şifremiz ile giriş yapabilmekteyiz.
E devlet uygulamasına giriş yaptıktan sonra ekranda görülen kurum listesine tıklayarak oradan da Maliye Bakanlığı’nı bulamamız gerekmektedir. Maliye Bakanlığı’nın sunduğu hizmetlerin bir listesini bulunduran yeni bir ekran karşımıza çıkacaktır. İşte bu ekran üzerinden e bordro bölümüne tıklamak sureti ile aldığımız maaşlara dair tüm dökümlere ulaşmamız mümkün olmaktadır. Ancak bu e bordro hizmeti yalnızca 657 sayılı kanuna tabii olan memurlar için sunulan bir hizmet olmakla beraber 4/B ya da 4/C bünyesinde bulunan memurların veya farklı bir sözleşme şekli ile devlet bünyesinde çalışan kişilerin bahsedilen bu e bordro hizmetinden faydalanabilmesi söz konusu olmamaktadır.